Pierwsi Polacy już w stolicy Azerbejdżanu

Karol Gzyl (Warszawa, Polska)

Pierwsi Polacy już w stolicy Azerbejdżanu

Mniej niż osiem dni zostało do rozpoczęcia konferencji w Baku.  16 sierpnia poznamy decyzję o przyznaniu prawa do organizacji Jamboree.

Chociaż Światowa Konferencja Skautowa rozpocznie się w poniedziałek 14 sierpnia w Azerbejdżanie są już pierwsi członkowie polskiej delegacji. Jako pierwszy wylądował Kamil Jasiński, fotograf. Przez oko jego obiektywu będziemy podpatrywać przebieg konferencji skautowej.
W drodze do Gabali, 12-tysięcznego miasta na północy Azerbejdżanu, są uczestnicy Światowego Skautowego Forum Młodych — wydarzenia, które poprzedza konferencję i jest miejscem spotkania ponad 300 młodych delegatów z organizacji członkowskich WOSM.
Na Forum Młodych Polskę reprezentuje Agata Królak, Kinga Glinkowska, Weronika Christow, Andrzej Halicki i Andrzej Rakowski  — instruktorzy ZHP, członkowie Zespołu Projektu Jamboree 2023.

W Europejskim Centrum Solidarności o kandydaturze Jamboree

Miasto Gdańsk i Związek Harcerstwa Polskiego od czerwca 2015 roku wspólnie kandydują do organizacji Światowego Jamboree Skautowego na Wyspie Sobieszewskiej. Konferencja prasowa odbyła się w tej sprawie w 6 czerwca 2017 r. w Europejskim Centrum Solidarności.