W Europejskim Centrum Solidarności o kandydaturze Jamboree

Marta Bednarska (Gdańsk, Polska)

W Europejskim Centrum Solidarności o kandydaturze Jamboree

Miasto Gdańsk i Związek Harcerstwa Polskiego od czerwca 2015 roku wspólnie kandydują do organizacji Światowego Jamboree Skautowego na Wyspie Sobieszewskiej. Konferencja prasowa odbyła się w tej sprawie w 6 czerwca 2017 r. w Europejskim Centrum Solidarności.

Na mocy umowy ramowej podpisanej 23 czerwca 2015 r. prowadzone są działania promujące Gdańsk jako potencjalną lokalizację Światowego Jamboree Skautowego, działania społeczne w ramach Programu Społecznego Wyspy Sobieszewskiej oraz prace koncepcyjne i infrastrukturalne związane z przygotowaniem miejsca na miasteczko zlotowe. Wybór Gdańska jako miasta-gospodarza Światowego Jamboree Skautowego w 2023 wiąże się też organizacją Zlotu EuroJam w 2021 roku.

Wspólnym sukcesem Miasta Gdańsk i ZHP jest budowa mostu na Wyspę Sobieszewską, którego odbiór planowany jest na pierwszy kwartał 2018 roku. Organizatorzy Jamboree przyznają, że liczą iż w przyszłości most ten nosić będzie imię Roberta Baden-Powella, twórcy i założyciela skautingu.

Rowerem dookoła świata
W ciągu dwóch lat Gdańsk, jako miasto o wyjątkowych walorach turystycznych, historycznych i kulturowych zostało przedstawione zarządom Krajowych Organizacji Skautowych z 72 krajów na świecie, m.in.: USA, Kanady, Brazylii czy Ekwadoru, a także Tanzanii, Egiptu, Mozambiku, Tadżykistanu, Filipin, Indonezji czy Australii.Jedną z nietypowych form promocji Jamboree w Gdańsku jest rowerowa wyprawa harcerzy, którzy zamierzają wyruszyć z Wyspy Sobieszewskiej, dotrzeć na konferencję do Baku, a potem pojechać dalej – wprost do USA, gdzie w 2019 roku odbędzie się zlot Jamboree. Stamtąd – dookoła globu – wrócą do naszego miasta. Cała podróż podzielona jest na 34 etapy.

Czym jest Światowe Jamboree Skautowe?
Światowe Jamboree Skautowe to najważniejsze wydarzenie Światowej Organizacji Ruchu Skautowego (WOSM) wymyślone dla młodych ludzi w wieku od 14 do 17 lat, którzy są członkami krajowych organizacji skautowych. WOSM to najliczniejsza członkowska organizacja pozarządowa na świecie, zrzeszająca kilkadziesiąt milionów ludzi. Światowe Jamboree to dwa tygodnie atrakcyjnego programu edukacyjnego, młodzi ludzi ludzie z ponad 160 krajów, wszystkie rasy i religie w jednym miejscu.  Odbywa się co cztery lata w innym miejscu na świecie. Budżet imprezy składa się w 80 proc. z wpłat uczestników. Pozostałe 20 proc., to wsparcie rządu i Miasta Gdańska (ok. 15 proc. budżetu) oraz środki pozyskane od sponsorów (ok. 5 proc. budżetu imprezy).

– Jamboree to idea spotkań ponad podziałami, mających służyć pozytywnym zmianom w przyszłości świata. Gwarantem tej wspólnej przyszłości jest dobre wychowanie, a takie właśnie dobre wychowanie odbiera się w harcerstwie – mówi harcmistrz Małgorzata Sinica, Naczelnik ZHP.

– Skautowe zloty młodzieży z całego świata, organizowane są co cztery lata od 1920 roku. Zgodnie z ideą pomysłodawcy – Roberta Baden-Powella – młodzi ludzie spotykają się by poznawać się i rozmawiać ze sobą. A przez to – w przyszłości, już jako aktywni liderzy swoich społeczności – żyć w zgodzie i przyjaźni – dodaje harcmistrz Karol Gzyl, Szef Zespołu Projektu Jamboree 2023 i Komisarz Zagraniczny ZHP.

Gdzie stanie miasteczko zlotowe?
Wyspa Sobieszewska, położona niecałe 18 km od centrum miasta jest idealną lokalizacją dla dużej, skautowej imprezy. Dogodny dojazd zapewnia tunel pod Martwą Wisłą oraz most na Wyspę Sobieszewską, który powstanie do 2018 roku. Teren Wyspy, z jej pięknymi plażami, nadmorskim lasem i łąkami, na których będą obozować harcerze stanowi jedyną w Gdańsku lokalizację, która odpowiada technicznym wymogom Światowej Organizacji Ruchu Skautowego (wielkość terenu, bliskość centrum).

– Warto przypomnieć, że ZHP wybierało miejsce zlotu spośród ośmiu propozycji w całej Polsce. Ostatecznie jednak wybór padł na Gdańsk, a konkretnie właśnie na Wyspę Sobieszewską – mówi podharcmistrz Marta Bednarska, Szefowa Zespołu Informacji i Promocji Jamboree 2023.

Jakie są korzyści dla Gdańska?
Skauci przyjadą do Gdańska i na Pomorze nie tylko na dwa tygodnie jamboree. Każdy zastęp (10 osób z opiekunem) przyjedzie, przed lub zostanie po Jamboree, na tzw. HoHo – Home Hospitality, czyli dwutygodniowy pobyt u rodzin harcerzy z Polski. Planuje się także wycieczki na Kaszuby oraz program kulturalno-edukacyjny w centrum Gdańska. Skauci podczas Jamboree wykonają także 100 000 godzin prac społecznych na rzecz Wyspy Sobieszewskiej (od pracy z terenami zielonymi po wykonanie estetycznych elementów małej architektury). Zyska także branża turystyczna i hotelarska oraz obiekty kulturalne. Razem z delegacjami skautów z całego świata przyjeżdżają władze Krajowych Organizacji Skautowych oraz ważni goście: koronowane głowy, przedstawiciele rządu czy biznesu z danych krajów. Zaopatrzenie techniczne (do budowy miasteczka) oraz spożywcze (wyżywienie uczestników) będzie zamawiane u lokalnych dostawców.

– Jak będzie wyglądać Jamboree 2023? Kto wyobraża sobie festiwal muzyczny, np. Przystanek Woodstock – ma rację. Kto ma na myśl Światowe Dni Młodzieży – też ma rację. A komu zlot harcerzy kojarzy się z Olimpiadą – też nie rozmija się z prawdą. Elementy wszystkich tych przywołanych wyżej imprez odnajdziemy bowiem w zlocie skautów – podsumowuje harcmistrz Karol Gzyl.

Rewitalizacji społeczna Wyspy SobieszewskiejZHP jako odpowiedzialny organizator dużego, międzynarodowego wydarzenia, nie pomija mieszkańców Wyspy Sobieszewskiej. Od 2016 roku prowadzony jest Program rewitalizacji społecznej, którego celem jest zwiększenie potencjału Wyspy Sobieszewskiej jako miejsca atrakcyjnego turystycznie, poprawienie estetyki wyspy, zaangażowanie i wspieranie mieszkańców w proces pozytywnych zmian na wyspie oraz przygotowanie ich na przyjęcie zwiększonego ruchu turystycznego. Prowadzone są cykliczne spotkania otwarte dla wszystkich zainteresowanych mieszkańców, planowana jest koncepcja promocji wyspy oraz nowoczesna, prowadzona w trzech językach strona internetowa informująca o atrakcjach, noclegach, historii i przyrodzie Wyspy Sobieszewskiej.

Decyzja o przyznaniu organizacji Światowego Jamboree Skautowego – Baku, 16 sierpnia 2017Jeśli na Światowej Konferencji Skautowej w Azerbejdżanie ZHP i Gdańsk otrzymają prawo do organizacji Jamboree w 2023 roku wcześniej czeka nas jeszcze Zlot Skautów EuroJam w 2021. Pewne jest, że już w 2018 roku, również na Wyspie Sobieszewskiej, odbędzie się krajowy zlot harcerski, na który przyjedzie ponad 10 000 osób.

– Oczywiście decyzja o przyznaniu organizacji Jamboree w 2023 roku jest dla nas niezwykle ważna. Chcemy budować w świecie wizerunek Gdańska jako miasta otwartego na gości z całego świata. Po Euro 2012 doskonale wiemy jak ważna jest przyjazna atmosfera, pozytywne przeżycia gości, z których wielu do Gdańska wraca potem nie raz i nie dwa – mówi Piotr Grzelak, zastępca prezydenta Gdańska. –  Ale równie ważne jest to, jak w ostatnim czasie rozwija się harcerstwo w Gdańsku. Młodzi ludzie prężnie działają, a jestem przekonany, że impreza taka jak Jamboree jeszcze doda im skrzydeł – dodaje Grzelak.

Co cztery lata w innej części świata

Światowe Jamboree Skautowe jest najważniejszym wydarzeniem Światowej Organizacji Ruchu Skautowego (WOSM) wymyślonym dla młodych ludzi w wieku od 14 do 17 lat, którzy są członkami narodowych organizacji skautowych. WOSM to najliczniejsza organizacja pozarządowa na świecie, która zrzesza kilkadziesiąt milionów ludzi.