Co cztery lata w innej części świata

Światowe Jamboree Skautowe jest najważniejszym wydarzeniem Światowej Organizacji Ruchu Skautowego (WOSM) wymyślonym dla młodych ludzi w wieku od 14 do 17 lat, którzy są członkami narodowych organizacji skautowych. WOSM to najliczniejsza organizacja pozarządowa na świecie, która zrzesza kilkadziesiąt milionów ludzi.

Światowe Jamboree Skautowe jest organizowane przez narodową organizację skautową – członka WOSM (w Polsce jest nim Związek Harcerstwa Polskiego), która została wybrana przez Światową Konferencję Skautową.

40 000 uczestników, 65 000 odwiedzających, dwa tygodnie atrakcyjnego programu edukacyjnego, młodzi ludzie z ponad 160 krajów, wszystkie rasy i religie, uniwersalny wymiar jamboree, jako miejsca, gdzie w realnym działaniu wypełnia się idea „pokoju i braterstwa ponad narodami” – to wszystko sprawia, że zorganizowanie Światowego Jamboree Skautowego jest wyjątkowym wyzwaniem i  przygodą, do udziału w której serdecznie Cię zapraszamy!

Od 1920 roku jamboree wędruje po krajach i kontynentach. W Europie Środkowej ostatnie jamboree odbyło się w 1933 roku na Węgrzech. Polska nigdy nie była gospodarzem Światowego Jamboree Skautowego. Poprzednie jamboree odbyło się w 2015 roku w Japonii, a następne zaplanowane jest na 2019 rok w Stanach Zjednoczonych. Wędrówka jamboree przez kontynenty sprzyja naszej kandydaturze. Przychodzi czas na jamboree Młodej Europy – jamboree w Polsce. Wspólnie możemy sprawić, że to marzenie stanie się rzeczywistością.

Pokój i braterstwo ponad narodami

Skauting jest oddolnym ruchem edukacyjnym, który tworzą młodzi ludzie. Światowy skauting jest dzisiaj konfederacją 164 krajowych organizacji skautowych, które tworzą sieć ponad 40 mln skautów (dziewcząt i chłopców), skupionych w ponad 1 mln drużyn skautowych.