Miasto na 300 hektarach

Nic tak bardzo nie porusza wyobraźni jak panorama zajmującego 300 hektarów miasteczka Światowego Jamboree Skautowego.

Specyfiką przestrzeni jamboree jest znaczne nagromadzenie ludzi na stosunkowo małym terenie i na dość krótki czas. Projektowane miasteczko będzie relatywnie zagęszczone i nasycone różnymi przeplecionymi ze sobą funkcjami. Wyzwanie zaprojektowania tego tymczasowego miasta śmiało porównać można z planowaniem wioski olimpijskiej lub światowego Expo.

Mieszkańcy jamboree – w większości młodzi ludzie – pochodzić będą z różnych kultur, a nawet z różnych kręgów kulturowych – co nie pozostaje bez wpływu na percepcję otaczającego ich środowiska. Nie bez znaczenia jest kwestia języka, jako narzędzia orientacji w przestrzeni, czytania znaków i wskazówek. W przypadku jamboree uczestnicy posługują się wieloma językami opartymi niekiedy na różnych systemach znaków i pomimo, że funkcjonować będą języki oficjalne, nie można pominąć zagadnienia potencjalnej niezrozumiałości systemów orientacji i nawigacji opartych na języku.

Tak duża liczba osób w młodym wieku, stająca wobec konieczności codziennego funkcjonowania w skomplikowanym i nieznanym sobie organizmie przestrzennym, może mieć znacznie ułatwione zadanie poprzez dobór odpowiednich decyzji już w fazie projektowania miasteczka, a niekoniecznie poprzez ich późniejsze korekty skomplikowanymi opisami nawigacji. Projektowany teren zlotu w takich warunkach musi w pierwszej kolejności – poza oczywistymi wymogami wynikającymi ze względów bezpieczeństwa i podstawowej funkcjonalności – spełnić wymóg czytelności przestrzennej i intuicyjności poruszania się w nim.

Wybierając najlepszą potencjalną lokalizację jamboree w Polsce nasi instruktorzy ocenili osiem terenów, odbywając 17 wizyt roboczych i przemierzając 9 700 km.

W jeden dzień dookoła świata

Najbardziej reprezentacyjnym miejscem miasteczka jamboree jest Światowe Centrum Skautowe – promenada, na której znajdują się namioty z wystawami narodowych organizacji skautowych oraz międzynarodowych organizacji, z którymi współpracuje WOSM.
Media na jamboree

Jamboree jest wydarzeniem, o którym mówią światowe media. W miasteczku jamboree obecni są przedstawiciele głównych agencji prasowych, światowych informacyjnych sieci telewizyjnych, korespondenci zagraniczni oraz dziennikarze krajowi i lokalni.
Zawsze zgodnie z misją

Połowa zajęć programu modułowego odbywa się w miasteczku jamboree w specjalnie przygotowanych do tego strefach. Jednak na drugą część zajęć uczestnicy wyruszają poza teren jamboree.
Program edukacyjny

Najważniejszy na jamboree jest program edukacyjny, w którym skauci uczestniczą indywidualnie, zastępami lub drużynami. Zajęcia programowe – w formie warsztatów, mikrokursów, gier, projektów, wystaw – stanowią zasadniczą część każdego dnia jamboree. Zajęcia podzielone są na modułowe bloki poranne i popołudniowe. To właśnie dzięki modułowej budowie programu edukacyjnego każdy skaut ma możliwość uczestniczenia w we wszystkich zajęciach tematycznych..

W jeden dzień dookoła świata