W jeden dzień dookoła świata

Najbardziej reprezentacyjnym miejscem miasteczka jamboree jest Światowe Centrum Skautowe – promenada, na której znajdują się namioty z wystawami narodowych organizacji skautowych oraz międzynarodowych organizacji, z którymi współpracuje WOSM.

Podróż przez kontynenty, kraje, kultury i religie pokazuje uniwersalny wymiar skautowej idei. W Światowym Centrum Skautowym skauci w czasie wolnym od zajęć programowych poznają tradycje, zwyczaje i osiągnięcia innych narodów.

Namioty narodowe przygotowywane są przez organizacje skautowe w taki sposób, by w jak najbardziej przystępny dla młodych ludzi sposób prezentowały specyfikę danego kraju. Zazwyczaj krajowe organizacje skautowe przy planowaniu wystawy współpracują z agendami rządowymi i posiłkują się materiałami promocyjnymi swoich krajów.

W ciągu kilku godzin zwiedzania i rozmów w Światowym Centrum Skautowym młodzi ludzie zdobywają niesamowity ładunek wiedzy i pozytywnych emocji, które mogą przekazać swoim przyjaciołom w zastępie i drużynie.

[ZAPOWIEDŹ] Konferencja prasowa w Gdańsku, 10 sierpnia o 12.00

ZHP i Miasto Gdańsk serdecznie zapraszają na konferencję prasową, która odbędzie się w przededniu wyjazdu delegacji Polski na 41. Światową Konferencję Skautową