W Gabali rozpoczęło się 13. Światowe Forum Skautowe Młodych (WYSF)

Kamil Jasiński (Baku, Azerbejdżan)

W Gabali rozpoczęło się 13. Światowe Forum Skautowe Młodych (WYSF)

Forum poprzedzające 41. Światową Konferencję Skautową w Baku ma na celu zaangażowanie młodych do podejmowania decyzji na szczeblu światowym. Od wczoraj reprezentacja ZHP bierze udział w tym wydarzeniu.

W dniach 7-10 sierpnia 2017 podczas Światowego Forum Skautowego Młodych 325 skautów ze 120 krajów omawia kwestie dotyczące działania skautingu w ujęciu globalnym oraz z perspektywy poszczególnych krajów członkowskich WOSM. Skauci wymieniają się swoimi doświadczeniami oraz rozmawiają o przyszłości organizacji. Sześciu młodych liderów zostanie wybranych Doradcami Światowego Komitetu Skautowego. Ich zadaniem będzie reprezentowanie przez najbliższe trzy lata głosu młodzieży w trakcie spotkań Komitetu Światowego. Ma to na celu wzmocnienie pozycji młodych ludzi w światowych strukturach skautowych oraz zapewnienie, by ich głos był wysłuchiwany.

Światowe Forum Skautowe Młodych pracować będzie również nad rekomendacjami do planu strategicznego skautingu na lata 2017-2020.

Reprezentacja Polski uczestniczy w tym wydarzeniu od wczoraj. W trakcie forum, poza warsztatami, odbędzie się również wieczór międzynarodowy, podczas którego każda delegacja prezentować będzie swój kraj, jego tradycje i dziedzictwo kulturowe.

[ZAPOWIEDŹ] Piątek o 10.00 w PAP - Konferencja prasowa przed wyjazdem do Baku

11 sierpnia o godz. 10.00 zapraszamy do Centrum Prasowego Polskiej Agencji Prasowej (ul. Bracka 6/8) na konferencję przed wylotem polskiej delegacji do Baku na Światową Konferencję Skautową.