[ZAPOWIEDŹ] Piątek o 10.00 w PAP - Konferencja prasowa przed wyjazdem do Baku

11 sierpnia o godz. 10.00 zapraszamy do Centrum Prasowego Polskiej Agencji Prasowej (ul. Bracka 6/8) na konferencję przed wylotem polskiej delegacji do Baku na Światową Konferencję Skautową.

W konferencji prasowej uczestniczyć będzie Naczelnik ZHP Małgorzata Sinica, przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Kandydatury Zbigniew Niemczycki i Zastępca Prezydenta Miasta Gdańska Piotr Grzelak.

Decyzja o przyznaniu organizacji zlotu Polsce lub Korei Południowej zapadanie 16 sierpnia podczas Światowej Konferencji Skautowej w Azerbejdżanie.

Na konferencji prasowej opowiemy, jak przebiegać będzie kluczowy dzień głosowania, jakie aktywności promocyjne ZHP we współpracy z MSZ i Miastem Gdańskiem planuje w Baku. Pokażemy także jak powstaje polska wystawa narodowa w Baku.

W trakcie naszego spotkania przekażemy także najnowsze wiadomości na temat programu Home Hospitality, którzy poprzedzi ewentualne Jamboree oraz o zaangażowaniu samorządów lokalnych w jego przeprowadzenie.

ZHP ogłosił zamiar ubiegania się o organizację imprezy w 2011 r. Od trzech lat w międzynarodową akcję promocyjną kandydatury Polski zaangażowany jest ponad 100-osobowy zespół wolontariuszy-instruktorów ZHP. W maju 2014 r. projekt organizacji jamboree poparł polski rząd. Decyzja ta oznacza wsparcie dla wniosku ZHP, zapewnia też ułatwienia ze strony państwa przy organizacji imprezy
.
Światowe Jamboree Skautowe to najważniejsza impreza ruchu skautowego. W 2023 r. - w 25. Jamboree, ma wziąć udział około 50 tysięcy skautów z ponad 160 krajów.

W zlocie mogą brać udział skauci w wieku 14-18 lat. Uczestnikiem organizowanego raz na cztery lata zlotu można więc być tylko raz w życiu. Spotkanie trwa kilkanaście dni, w czasie których skauci biorą udział w zajęciach edukacyjnych i kulturalnych, zwiedzają kraj i region, w którym odbywa się jamboree, ale wykonują też prace społeczne na rzecz różnych lokalnych organizacji czy społeczności. Celem jamboree jest zademonstrowanie, że istnieje nadzieja na pokój wśród narodów świata.

Pierwsze Światowe Jamboree Skautowe odbyło się w 1920 r. w Londynie. Ostatni zlot miał miejsce w 2015 r. w Japonii, a w 2019 r. harcerze spotkają się w USA. Polska nigdy jeszcze nie była gospodarzem Jamboree.

Więcej informacji o przygotowaniach i kandydaturze do organizacji Światowego Jamboree Skautowego znajduje się w polskojęzycznym serwisie prasowym www.polska2023.prowly.com oraz w wielojęzycznych serwisach promocyjnych www.polska2023.pl i www.facebook.com/polska2023.

*Pomorskie media regionalne zapraszamy także na czwartkową konferencję w Gdańsku, gdzie o jamboree będziemy mówić z perspektywy współpracy z proponowanym Miastem-Gospodarzem. Szczegóły: https://polska2023.prowly.com/19054-zapowiedz-konferencja-prasowa-w-gdansku-10-sierpnia-o-12-00

16 sierpnia, podczas konferencji Światowej Organizacji Ruchu Skautowego(WOSM) w Baku, dowiemy się czy Polska, czy Korea Południowa otrzymaprawo organizacji 25. Światowego Jamboree Skautowego w 2023 roku. Dla wszystkich gdańszczan i turystów chcących tego dnia kibicowaćha