16 sierpnia, podczas konferencji Światowej Organizacji Ruchu Skautowego(WOSM) w Baku, dowiemy się czy Polska, czy Korea Południowa otrzymaprawo organizacji 25. Światowego Jamboree Skautowego w 2023 roku. Dla wszystkich gdańszczan i turystów chcących tego dnia kibicowaćharcerzom przygotowany został telebim, gry harcerskie, ognisko i koncert piosenek turystycznych na Wyspie Sobieszewskiej. Harcerski piknik rozpocznie się o godz. 14.00 na terenie dawnego Ośrodka Wypoczynkowego Drogowiec przy ul. Turystycznej 1.

ZwiązekHarcerstwa Polskiego pierwszą deklarację kandydowania doorganizacji Światowego Jamboree Skautowego złożył w 2011 wSzwecji, a od 2015 roku w długofalowym procesie przygotowań marzetelnego partnera – Miasto Gdańsk.

- Chcemy zaprosić w 2023 roku do Polski skautów z całego świata! Oficjalnaprezentacja naszej kandydatury odbędzie się dokładnie dokładnie wtym samym dniu, kiedy 90 lat wcześniej założyciel skautingu, LordaBaden Powella odwiedził Polskę. Tu w Trójmieście, na Polance Redłowskiej – mówi harcmistrzyni Małgorzata Sinica, NaczelnikZHP. Do Baku rusza 50-osobowa delegacja Polski, w skład której w chodzą głównie reprezentanci ZHP, instruktorzy – wolontariusze, którzysą odpowiedzialni za kontakty międzynarodowe oraz promocję orazprzedstawiciele partnerów ZHP w przygotowaniach kandydatury. Gdańsk reprezentował będzie Prezydent Paweł Adamowicz wraz ze swoim zastępcą, Piotrem Grzelakiem.

Światowa Konferencja Skautowa WOSM) w Baku zaczyna się 14 sierpnia i potrwa do 17 sierpnia. Uczestniczy w niej ponad 1,5 tys. osób, delegatów iobserwatorów z wszystkich zrzeszonych w WOSM krajów. Podczaswydarzenia podejmowane są najważniejsze decyzje dla ruchuskautowego: wprowadzane są zmiany do Konstytucji WOSM, zatwierdzanesprawozdania, udzielane absolutoria, wybierane są nowe władze orazorganizatorzy kolejnych międzynarodowych wydarzeń, w tymorganizatorzy 25. Światowego Jamboree Skautowego w 2023 roku. Od 7 sierpnia w Gabali trwa poprzedzające konferencję Forum Młodych. Uczestniczy w nim aktywnie, jako delegaci z prawem głosu, pięcioro instruktorów z Polski.

Prezentacja kandydatury ZHP na sesji plenarnej nastąpi 16 sierpnia ok godz. 7.00 czasu polskiego, głosowanie odbędzie się ok. godz. 14.00, a wynikipowinny być znane między godz. 15.00 a 15.30.

- Podczas konferencji ważna jest każda chwila, podkreśla harcmistrzKarol Gzyl, Komisarz Zagraniczny ZHP i szef projektu Jamboree 2023.  - Każdy członek delegacji ma zadania do spełnienia. Odbędą sięostatnie spotkania z wybranymi krajami, będziemy aktywnymi uczestnikami przygotowanych na konferencji warsztatów, zaangażowaniw głosowania nad ważnymi dla światowego skautingu sprawami. Dodatkowym elementem promocji jest stoisko ZHP.

Nowoczesne i świeże, maoddawać hasło „Bądź iskrą”, które buduje pozytywnywizerunek Polski na całym świecie i przypomina, że iskrapokojowych zmian „Solidarności” wyszła z Gdańska. Zbudowane zlekkich i ekologicznych materiałów, wzbogacone o ekrany, na którychpokazane będą materiały filmowe z pięknym Gdańskiem, malowniczymi regionami Polski i aktywnościami harcerskimi. Dodatkowo zainteresowane osoby będą mogły zrobić sobie typowe, ludowekorale, zakładki do książek z regionalnymi wzorami, ułożyćpuzzle z polskimi miastami, złożyć fiata 126p, zagrać w memory zlegendami polskimi, interaktywny quiz o Polsce i ZHP czy w Wiedźmina.

10 sierpnia zostało podpisane oficjalne porozumienie między ZHP i Chorągwią Gdańską ZHP a Marszałkiem Województwa Pomorskiego. Dotyczy wzajemnej deklaracji współpracy przy realizacji programu Home Hospitality, który jest okazją do promocji regionu i poznania Pomorza przez skautów przyjeżdżających z całego świata na- mamy nadzieję - Światowe Jamboree Skautowe w 2023 roku orazwspółpracy przy przeprowadzeniu Zlotu Gdańsk 2018 organizowanegona 100-lecie ZHP. W imieniu ZHP porozumienie podpisywali: hm.Małgorzata Sinica i hm. Krzysztof Budziński, Chorągwi Gdańskiej ZHP hm. Marek Boraczyński i hm. Łukasz Kochowski, ze strony UMWP Marszałek Województwa Pomorskiego, Przemysław Struk.

konferencja_prasowa Gdańsk_2_fot.FilipPastuszak.JPG

konferencja prasowa gdańsk 3_fot.FilipPastuszak.JPG