- Zapraszam na kolejne wydarzenie na Wyspie Sobieszewskiej, które zintegruje mieszkańców i zapewni sporo wrażeń. Mam nadzieję, że po godzinie 15.00 polskiego czasu wszyscy będziemy mogli świętować nasz wspólny sukces, jakim będzie zdobycie prawa do organizacji Światowego Jamboree Skautowego – mówi Paweł Adamowicz, Prezydent Miasta Gdańska.

W związku z oczekiwaniem na tę ważną wiadomość przygotowany jest telebim, na którym mieszkańcy obejrzą transmisję z głosowania w Baku. Odbędzie się także wspólne ognisko prowadzone przez Krąg Seniora „Korzenie”, podczas którego będzie można stać się najeden dzień harcerzem. Spróbujemy swoich sił w strzelaniu z łukudo celu, wspinaczce, rozstawianiu namiotu, układaniu ogniska czywyznaczaniu azymutu. Aktywności przygotowują harcerze i harcerki z Bałtyckiego Hufca ZHP Gdańsk Portowa należący do: HarcerskiegoKlubu Działań Wysokościowych "Altitudo", 100 Gdańskiej Drużyny Harcerskiej "Somnium" oraz 67 Gdańskiej Drużyny Harcerskiej "Watra".

Nie zabraknie muzyki – koncert piosenek turystycznych zagra zespół „Słodki Całus od Buby”, a skład Fala Zmiany zajmie uczestników spontanicznym beatboxem i freestajlem. Bezpieczeństwo uczestnikom, a także pokazy strażackie zapewni Ochotnicza Straż Pożarna ze Świbna. Wszystko to w oczekiwaniu na wyniki głosowania, które przekaże zebranym Zastępca Prezydenta Miasta Gdańska Piotr Kowalczuk oraz skarbnik ZHP Paweł Chmielewski z komendantem Chorągwi Gdańskiej ZHP harcmistrzem Arturem Glebko.

Światowe Jamboree Skautowe to najważniejsza impreza skautingu. W 2023 r.  W 25. Jamboree, ma wziąć udział około 50 tysięcy skautów z ponad 160 krajów. W zlocie mogą brać udział skauci w wieku 14-18 lat. Uczestnikiem organizowanego raz na cztery lata zlotu można więc być tylko raz w życiu. Spotkanie trwa kilkanaście dni, w czasie których skauci biorą udział w zajęciach edukacyjnych i kulturalnych, zwiedzają kraj i region, w którym odbywa się jamboree, ale wykonują też prace społeczne na rzecz różnych lokalnych organizacji czy społeczności. Celem jamboree jest zademonstrowanie, że istnieje nadzieja na pokój wśród narodów świata.

jamboree_2023_fot.PiotRodzoch.JPG

16 sierpnia, podczas konferencji Światowej Organizacji Ruchu Skautowego(WOSM) w Baku, dowiemy się czy Polska, czy Korea Południowa otrzymaprawo organizacji 25. Światowego Jamboree Skautowego w 2023 roku. Dla wszystkich gdańszczan i turystów chcących tego dnia kibicowaćha

Przygotowania do Światowej Konferencji WOSM w Baku

Szef projekty Światowe Jamboree Skautowe i Komisarz Zagraniczny Związku Harcerstwa Polskiego, Karol Gzyl opowiada o kulisach przygotowań delegacji ZHP do startu kluczowej konferencji.