15 sierpnia konferencję i stoisko ZHP promujące kandydaturę Polski i Gdańska odwiedzili: Anna Zalewska, Minister Edukacji Narodowej, Jan Dziedziczak, Wiceminister Spraw Zagranicznych Paweł Szrot, Zastępca Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Wojciech Kolarski, podsekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP, Małgorzata Kopiczko, senator, Piotr Cieśliński, poseł na Sejm RP.
Związek Harcerstwa Polskiego chce zorganizować największe, edukacyjnewydarzenia na świecie,  młodzieżową olimpiadę kultury i narodów - Światowe Jamboree Skautowe w Gdańsku, na Wyspie Sobieszewskiejw 2023 roku. By zdobyć możliwość zaproszenia 50 000 skautów ze 160 krajów świata do Polski,  ZHP od 2007 roku rozmawia o swojej kandydaturze z krajowymi organizacjami skautowymi zrzeszonymi w Światowej Organizacji Ruchu Skautowego. W 2015 roku  wybrana została potencjalna lokalizacja wydarzenia – Gdańsk i przepiękna Wyspa Sobieszewska. Kandydatura ZHP ma gwarancje rządu dotyczące m.in. udogodnień wizowych dla uczestników Jamboree. Komitetowi Honorowemu Kandydatury przewodniczy Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, a w jego skład weszli wszyscy żyjący byli prezydenci Polski, Prezes Rady Ministrów oraz Przewodniczący Rady Europejskiej. „Cywilnemu” komitetowi organizacyjnemu przewodniczy prezes Polskiej Rady Biznesu Zbigniew Niemczycki.

16 sierpnia, podczas konferencji Światowej Organizacji Ruchu Skautowego(WOSM) w Baku, dowiemy się czy Polska, czy Korea Południowa otrzymaprawo organizacji 25. Światowego Jamboree Skautowego w 2023 roku. Dla wszystkich gdańszczan i turystów chcących tego dnia kibicowaćha

Gdańsk - miasto gospodarz do organizacji Światowego Jamboree Skautowego 2023

Gdańsk - Miasto Wolności i jego przepiękn Wyspa Sobieszewska jest proponowanym miejscem Światowego Jamboree Skautowego w 2023 roku.