World Scout Jambore 2023. Koncept Organizacyjny

Zbudujemy miasteczko zlotowe z pełną infrastrukturą. Lokalizacja na Wyspie Sobieszewskiej pozwala na stworzenie przyjaznego środowiska do życia. Łąka, na której powstanie miasteczko zlotowe poprzecinana jest małymi kanałami, które tworzą naturalną oprawę wody. Mała infrastruktura i swoiste „place miejskie” będą miejscem spotkań i integracji uczestników. Stworzymy alejki, po których można będzie poruszać się rowerami, ale też arenę do festiwalowych ceremonii.
Gdańsk jest miastem ze świetnierozwiniętą siecią komunikacji miejskiej i ścieżkami rowerowymi. Po mieście można poruszać sięSzybką Kolejką Miejską, tramwajami, autobusami oraz tramwajamiwodnymi. Gdańsk ma niecałe pół miliona mieszkańców żyjącychna obszarze xy km kwadratowych. Tramwajami dojedziemy na miejskieplaże (15 min z centrum), autobusem do wejść do TrójmiejskiegoParku Krajobrazowego (25 min z centrum), Szybką Koleją Miejską w20 min jesteśmy w graniczącym z Gdańskiem – Sopotem, a w kolejne10 w Gdyni. Te trzy miasta tworzą razem aglomerację Trójmiejską.

Uczestnicy Jamboree podczas przyjazdu i wyjazdu będą przewożeni autobusami z Amber Expo, gdzie będzie Check in Center do i z Wyspy Sobieszewskiej (dystans 25 min). Podczas funkcjonować będzie 24h shuttlebus, który zawiezie chętnych do centrum miasta w 20 min.

Polska World Scout Jamboree 2023 candidate. Organizational Concept