— Ostatnie trzy lata międzynarodowej kampanii promującej Polskę jako gospodarza Światowego Jamboree Skautowego był niesamowitą, przeprowadzoną chyba po raz pierwszy na taką skalę, promocją naszego kraju za granicą. Były to działania adresowane przede wszystkim do liderów młodzieży z całego świata. Polska stała się dla 40-milionowej Światowej Rodziny Skautowej rozpoznawalnym i atrakcyjnym krajem. Nie zdobyliśmy jamboree, ale przekonaliśmy ich, że Polska jest doskonałą destynacją turystyczną i biznesową – mówi hm. Małgorzata Sinica, Naczelnik ZHP.
Decyzja zapadła w Baku, w Azerbejdżanie podczas organizowanej co trzy lata konferencji WOSM. Podczas zjazdu wybierane są nowe władze organizacji oraz wybierani organizatorzy największych, skautowych imprez. 10-minutowa prezentacja kandydatury ZHP na scenie poprzedzona była wieloletnimi przygotowaniami możliwymi dzięki współpracy ZHP z Ministerstwem Spraw Zagranicznych, Ministerstwem Edukacji Narodowej i Gdańska.

— Odkąd w 2011 roku, podczas Światowego Jamboree Skautowego w Szwecji, oficjalnie zadeklarowaliśmy wolę kandydatury minęło 6 lat. W tymczasie wolontariusze harcerscy wykonali wielką pracę, jakiej podejmują się agencje eventowe. Architekci projektowali teren zlotu, specjaliści od kontaktów międzynarodowych odbyli setki spotkań, grupa odpowiedzialna za bezpieczeństwo opracowała plany awaryjne na każdą ewentualność, zaplanowaliśmy potencjalny budżet imprezy i na niespotykaną dotąd skalę, dzięki wsparciu partnerów mogliśmy promować Polskę: w niestandardowy sposób, zudziałem młodych, aktywnych ludzi – dodaje hm. Małgorzata Sinica, Naczelnik ZHP.

Dzisiejsza decyzja to nie koniec harcerskiej przygody w Gdańsku. Na Wyspie Sobieszewskiej odbędzie się Zlot 100-lecia ZHP Gdańsk 2018. Przygotowania terenu zlotowego, nowy most na Wyspę Sobieszewską, lepsza infrastruktura, Program Rozwoju Społecznego – to trwałe efekty współpracy ZHP i Miasta Gdańska, z których skorzystają mieszkańcy i harcerze.

— To był niesamowity czas dla Gdańska. Czas nawiązywania przyjaźni i prezentowania Gdańska, jako sprawnego gospodarza wydarzeń międzynarodowych. Jestem dumny, że harcerscy wolontariusze ZHP reprezentowali Gdańsk i Polskę na wielu spotkaniach i konferencjach skautowych. Iskra, którą niosą ze sobą z Gdańska – Miasta Solidarności – już rozbłysła w wielu punktach na świecie – mówi Paweł Adamowicz, prezydent Miasta Gdańska.

World Scout Jamboree to najważniejsze wydarzenie Światowej Organizacji Ruchu Skautowego (WOSM) wymyślone dla młodych ludzi w wieku od 14 do 17 lat, którzy są członkami narodowych organizacji skautowych. WOSM to najliczniejsza członkowska organizacja pozarządowa na świecie, zrzeszająca kilkadziesiąt milionów ludzi. W wydarzeniu bierze udział zawsze do 50 000 osób. Ostatnie Światowe Jamboree Skautowe odbyło się w Japonii w 2015 roku, najbliższe w 2019 roku odbędzie się w USA, w 2023 roku w Korei Południowej. W Europie Środkowo -Wschodnie wydarzenie gościło po raz ostatni na Węgrzech w 1933 roku.

16 sierpnia, podczas konferencji Światowej Organizacji Ruchu Skautowego(WOSM) w Baku, dowiemy się czy Polska, czy Korea Południowa otrzymaprawo organizacji 25. Światowego Jamboree Skautowego w 2023 roku. Dla wszystkich gdańszczan i turystów chcących tego dnia kibicowaćha