Efekty pracy merytorycznej zespołu Projektu Światowe Jamboree Skautowe 2023 doceniły kraje europejskie zrzeszone w WOSM. Tuż po ogłoszeniu niekorzystnego dla Polski wyniku głosowania dotyczącego Światowego Jamboree Skautowego 2023, organizacje z Europy porozumiały się w sprawie złożenia ZHP propozycji zrobienia europejskiej edycji imprezy.

- Jesteśmy poruszeni Waszą postawą. Nasza kandydatura przebiegała pod znakiem solidarności i tą solidarność skautową dziś czujemy. Dziękujemy za zaufanie, jakim nasz obdarzacie, wsparcie i tę właśnie europejską solidarność. Teraz musimy wrócić do Polski i sprawdzić, czy wypracowane przez ZHP relacje z partnerami pozwolą wdrożyć pomysł Europejskiego Jamboree Skautowego w Polsce w życie.

Harcmistrz Karol Gzyl, szef Zespołu Projektu Światowe Jamboree Skautowe 2023, Komisarz Zagraniczny ZHP.

W deklaracji czytamy, że najbliższymi krokami podjętymi przez ZHP i Krajowe Organizacje Skautowe z Europy są: utworzenie nieformalnej, międzynarodowej grupy roboczej pracującej nad imprezą, co pozwoli utrzymać momentum projektu, udzielenie przez przez ZHP i partnerów odpowiedzi o gotowości do organizacji europejskiego zlotu oraz zapewnienie ze strony Europejskiego Komitetu Skautowego WOSM formalnego mandatu do organizacji Europejskiego Jamboree Skautowego.

Dotychczas odbyły się dwa Europejskie Jamboree Skautowe: w 1994 roku w Holandii i w 2005 roku w Wielkiej Brytanii. Zloty te gromadzą przedewszystkim skautów z Europy, ale może w nich uczestniczyć również młodzież z innych Krajowych Organizacji Skautowych zrzeszonych w WOSM.

Przypomnijmy, ZHP i Miasto Gdańsk ubiegali się o organizację ŚwiatowegoJamboree Skautowego w 2023 roku. 16 sierpnia w Baku, podczas Konferencji Światowej Organizacji Ruchu Skautowego (WOSM), w tajnym głosowaniu na organizatora imprezy wybrana została Korea Południowa.

Europejskie_Jamboree_Polska_ZHP.doc

doc | 395 KB

EuropeanJamboree_Decl.pdf

pdf | 41,5 KB